ONKO VOIMANSIIRTO KUNNOSSA, TOIMIVATKO VÄLITYKSET?

Olemattomasta epätäydellistä ja siitä aina paremmaksi – välittäen.

Huippusuoritukseen tarvitaan vähintään viisi Veetä

Ollaan rehellisiä: välillä työrutiinit ja arjen harmaus ottavat nupoliin, olenhan tunneihminen. Äitini peruja varmaan; häneltä olen perinyt monia muitakin hyviä ominaisuuksia. Ai miten niin hyviä? No, se nyt vaan on niin, että tunteet, joskus ikävätkin, ovat hyvästä, ja ne kuuluvat elämään, myös työelämään.

Positiivisen draivin ylläpitämiseksi tarvitaan suora yhteys omiin (ja työyhteisön kollektiivisiin) tunteisiin, mutta myös vakiintuneita tapoja ja tottumuksia, niitä toisia luontoja, joiden merkitystä ei kannata juuri kyseenalaistaa. Silloin arki sujuu, ei aina ihan kuin leikki, mutta sujuu silti. Perusasioiden ollessa kunnossa pystymme hetkellisesti venymään aivan eläimellisiin suorituksiin.

Yrityksen johtamisessa on monia yhtymäkohtia itsensä johtamiseen: olennaista on varmistaa, että tekee oikeita asioita, oikeaan aikaan ja oikealla tavalla. Joka päivä. Koska yritykset kuten me ihmisetkin olemme taipuvaisia liialliseen itseohjautuvuuteen (lue laiskuuteen), meidän tulee myös seurata ja valvoa suoritustamme säännöllisen systemaattisesti, tietoisesti valittujen mittareiden avulla.

Välitys ja voimansiirto

Kuulostaa tekniseltä, eikö vaan? Sitä se onkin! En nyt ehkä halua puhua äärimmilleen viedyn itsensätarkkailun puolesta, vaikka nykyään onkin tarjolla monenlaisia apuvälineitä esimerkiksi unen laadun seurantaan. Lepo on hyvän suorituskyvyn tärkeimpiä edellytyksiä, fyysisen aktiivisuuden ohella. Paradoksaalista kyllä, molemmat lataavat yhtä varmasti energiaa koneeseen, mutta ovatko välityksesi kunnossa? Saatko riittävästi tehoja käyttöön silloin, kun niitä tarvitset, ja mistä voi johtua tilanne, jossa voimansiirto pettää? Siitä vähän jäljempänä. Asiaa havainnollistaakseni lainaan luvalla Jari Sarasvuon oivallista aamulenkkilähetystä.

Ota käyttöön ne loputkin Veet

Hiljattain hurahdin siis Jari Sarasvuon tuottamiin kuunnelmiin. Konsepti sopii erinomaisesti yhteen jo kauan sitten tavakseni tulleiden aamutreenien kanssa.

Tähän hieman taustaa: joku saattaa tietää, että asun pääasiassa Italiassa. On mahtavaa saada kuunnella järkeenkäypää asiaa selvällä suomen kielellä – vieläkin, myönnetään, minulle melko käsittämättömän – italian ohella. Näin pysyn perillä kotimaan tapahtumista ja hoidan samalla aivan elintärkeää suhdetoimintaa; nimittäin yhteyttä ajatuksiini sen omimman tunnekieleni välityksellä. Tämä saattaa kuulostaa oudolta, mutta uskoisin ulkosuomalaisten kokeneen jotain samansuuntaista, ennen kuin heistä on kielitaitonsa puolesta tullut uuden yhteiskunnan täysivaltaisia jäseniä.

Minua puhutteli erityisesti jäljempänä referoimani aamulenkkilähetys, jonka kuuntelin uskomattoman sumuisessa Cusagon aamussa 26.2.2018. Se käsitteli läheisesti toimintaperiaatteitani, nimittäin välittämistä monella eri tasolla.

Kääntäminen on välittämistä, viestintää, ja kieli on väline, jolla tärkeitä viestejä viedään perille. Kieli on ennen kaikkea kuitenkin ihmisen mieli. Se, jolla tunnetaan, jolla puhutellaan omaa itseä, välitetään toisista, mutta myös asioista ja ilmiöistä, jolla tulkitaan ja analysoidaan niitä. Se, jonka avulla saadaan tuntea yhteenkuuluvuutta ja voidaan ymmärtää toista ihmistä ja kokonaisia vieraita kulttuureja.

Jarin lähetykset on pääasiassa suunnattu yritysjohdolle. Niistä on mielestäni hyötyä myös henkilökohtaisesta jaksamisestaan huolehtivalle. Jarilla on kyky poimia olennainen kaaoksesta ja kohinasta ja ilmaista se vielä niin, että asiat jäävät mieleen; välillä ihan kunnolla ravistellen. En halua mainostaa sen enempää näitä ilmaisia lähetyksiä, joita kuka tahansa voi seurata tai olla seuraamatta.

Vaikka viestintäasiat eivät olisikaan päällimmäisenä mielessäsi, väitän, että voit saada tästä voimaa!

***

Jarin Viiden Veen  Valmennus

26. helmikuuta 2018 julkaistun tallenteen osittainen transkriptio muistiin kirjattuna suoraan Jarin puheesta:

”Visioi – Viesti – Vaadi – Valvo – Valmenna – Vaihda.” (Oho, niitähän tuli kuusi.)

”Viimeinen Vee on tärkein asia johtamisessa … että valitset tiimin tarkasti ja etsit ihmisille töitä, mitkä on heille mielekkäitä. Mikä se on? Se on se Voimansiirto. With love anything works. Et Sit kun Sä rakastat niitä ihmisiä keiden kanssa sä teet töitä, kaikki virheet tulee kuitatuiksi.

Kaikki johtamismallit toimii, kun Sä rakastat niitä Ihmisiä.

Ja se viimenen, Voimansiirto on Välittämistä… Se tuottaa energian, se tuottaa sen voiman, mutta ilman Voimansiirtoa sen moottorin teho ei koskaan siirry moottorin kautta asfalttiin. Ilman Voimansiirtoa sil ei o merkitystä; se surraa siin penkissä ja vetää hirveitä kierroksia, kunnes leikkaa kiinni. Mihinkään ei lähetä, mihinkään ei päästä, eikä mihinkään saavuta.

Se viimeinen V, eli  se viimeinen Voimansiirto, eli Välitä.”

 

Kuva: Jaakko Viitala

Jari jatkaa:

”Välittäminen. Sehän tän homman ratkaisee. Se antaa anteeksi sun puutteet, se antaa anteeksi ihmisten puutteet, se antaa anteeks sen, että heti ei tietenkään onnistuta, vaan ensin tehdään olemattomasta epätäydellistä ja vasta sitten epätäydellistä aletaan parantaa. Se antaa anteeks sen, että sä et oo aina ihan selvillä etkä kehtaa tehdä niitä välttämättömiä ja ikäviä päätöksiä ja varmistaa, että niiden päätösten sato on riittävän runsas, et se perustelee ne päätökset, ne uhraukset. Ne korvataan, mutta sitten kun sul on se Välitä, se ei enää oo kovaa…*huokaus, pitkä tauko* … Mä välitän susta. Voi olla et joskus yksittäisissä sanavalinnoissa ja äänensävyissä se ei välity sulle, mut mä silti välitän susta, ja sen takii mä lähen päivän töihin, ja sä teet mitä sun päivään kuuluu. Kiitos tästä aamusta, hei hei!”

***

Ja niinpä Jarin kotiportti kilautti ilmoille jälleen tutun tunnarin aamulenkin päättymisen merkiksi.

Olin vaikuttunut. Tämä on paljon sanottu! Vieras ihminen ilmoittaa vilpittömän avoimesti, että hän välittää minusta. Mutta tässä tulee vielä jotain paljon parempaa: niin minäkin välitän Sinusta. Haluan tehdä asiakkaan kanssa yhteistyötä ja varmistaa, että Viestisi Välittyy. Että Voimasi siirtyy sen tien pintaan, jolle eniten Vääntöä kaipaat. Ja kuinkas ollakaan – saimme jälleen yhden Veen lisää.

Tuloksekasta päivänjatkoa ja aktiivista, palauttavaa lepoa!

Välittävin terveisin

Eeva-Leena Alhos / MyTransMission

p.s. Jari on kannustanut kirjoittamaan lähetyksistään, joten uskaltaudun esittämään otteen täällä kotisivuillani. Äänitteet eivät ole saatavissa enää lähetysajan ulkopuolella, joten tätä et löydä muualta. Teksti vaikuttaa hieman tönköltä, niin kuin yleensäkin puhe, joka on kirjattu sana sanalta ylös. Jarin viestit ovat joskus vähän rönsyileviä. Toisaalta juuri niiden rönsyjen ansiosta niitä onkin niin kepoisaa kuunnella, jopa silloin, kun hänellä on jotain erityisen voimallista sanottavaa. Näin joka maanantai, keskiviikko ja perjantai. Lähde mukaan, niin voimme vaihtaa ajatuksia!

Apuvälineitä unen laadun seurantaan